Hieronder hebben we de meest gestelde vragen voor je verzameld. Lees meer over het project, de sollicitatieprocedure en het sollicitatieproces. Heb je nog meer vragen?
Neem contact met ons op via: contact@therewillbelight.com

Aanmelden

Om te reserveren voor een interview, kun je het online aanmeldformulier invullen of je kunt je direct ter plekke op de locatie aanmelden. Je kunt dan gelijk een datum en tijd kiezen. Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail.

Mocht het niet helemaal lukken met het online aanmelden, neem dan gerust contact met ons op via +31 (0)6 38 69 90 38 of contact@therewillbelight.com. Je kunt natuurlijk ook altijd even langskomen in Den Haag, Utrecht of Groningen. Wij helpen je graag verder.

Iedereen maakt kans, iedereen kan zich aanmelden die:

 • 18 jaar of ouder is
 • een natuurlijk persoon is (geen bedrijven of rechtspersonen)
 • elke nationaliteit (je hoeft dus geen Nederlandse nationaliteit te hebben)

Let op, je kunt niet solliciteren als:

 • Je deel uitmaakt van het panel van experts
 • Je deel uitmaakt van het team van Studio Julian Hetzel

Nee. Je mag het aanmeldformulier alleen voor jezelf invullen.

Om zeker te zijn van een plek, raden we je aan om vooraf te reserveren via dit formulier. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken op de locatie.

Ja, je kunt je in meerdere steden meedoen zolang je niet ‘de uitverkorene’ was in een van de voorgaande edities. Houd er rekening mee dat als je je in een andere stad aanmeld, je daarheen moet kunnen reizen voor het interview en – indien geselecteerd – voor de Grand Finale aanwezig moet kunnen zijn.

De Interviews

De interviews vinden in drie verschillende steden plaats:

WEST Den Haag 
22 – 30 april 2022
Lange Voorhout 102
2514 EJ Den Haag

SPRING Performing Arts Festival 
12 – 20 mei 2022
Kanaalweg 50
3526 KM Utrecht 

Grand Theatre Groningen
24 juni – 2 juli 2022
Grote Markt 35
9711 LV Groningen

Lees meer op onze Bezoek pagina

Ja, alle interviews zijn toegankelijk voor het publiek

We zijn zeven dagen op iedere locatie open voor interviews. Daarna is er nog een achtste finale dag: de Grand Finale. Tijdens deze Grand Finale zullen we ‘de uitverkorene’ selecteren: degene die de gift van €15.000 mee naar huis neemt om te beginnen aan zijn/haar eenjarige performance van het leven. Voor de exacte openingsdagen en -tijden kijk op onze Bezoek pagina.

We hebben iedere dag tien interviews. Dat zijn 70 plekken in iedere stad.

Een interview duurt 20 minuten.

De interviews worden gehouden door een panel van alternatieve experts bestaande uit daklozen die wonen in de steden die waar het project plaatsvindt: Den Haag, Utrecht en Groningen. Zij zijn degene die alle sollicitanten interviewen.

Aan het einde van iedere dag selecteert het panel één kandidaat uit de tien kandidaten van die dag. Op de laatste dag (dag 8) worden de gekozen kandidaten uit alle voorgaande dagen uitgenodigd voor de Grand Finale. Van deze 7 kandidaten wordt er uiteindelijk één geselecteerd als ‘de uitverkorene’.

Als het panel van experts jou selecteert voor een bepaalde dag, dan laten we het je telefonisch aan het einde van die dag weten. Dan moet je naar de Grand Finale komen. De uitverkorene die het geld krijgt wordt geselecteerd tijdens de Grand Finale.

Het strand bezoeken

Als je als sollicitant mee wilt dingen om de donatie te krijgen, moet je een tijdslot voor een interview boeken. Om zeker te zijn van een plek, raden we je aan om vooraf te reserveren via ons Aanmeldformulier. Het is ook mogelijk om ter plekke een afspraak te maken.

Daarnaast kun je ook als publiek het strand bezoeken en de interviews meemaken. In dit geval heb je een ticket nodig. Kijk op onze Bezoek pagina hoe je voor iedere locatie een ticket kunt bemachtigen.

De openingstijden verschillen per locatie: 

 • Bij WEST Den Haag (22 – 30 april), zijn we iedere dag geopend tussen 12.00-18.00 uur (gesloten op Koningsdag: woensdag 27 april); 
 • Bij SPRING Performing Arts Festival (12 – 20 mei), zijn we iedere dag geopend tussen 14.00-20.00 uur  (gesloten op maandag 16 mei);
 • Bij het Grand Theatre Groningen (24 juni – 2 juli), zijn we iedere dag geopend tussen 14.00-20.00 uur (gesloten op maandag 27 juni). 

De Grand Finale vindt op dezelfde locatie maar op een ander tijdstip plaats, in de avond. De exacte openingstijden vind je op onze Bezoek pagina.

Houd deze website, Instagram of Facebook in de gaten voor de meest actuele info.

Als je je hebt aangemeld voor een interview, dan hoef je geen ticket te kopen om binnen te komen. Als je als bezoeker naar het strand, de interviews of de Grand Finale wilt kijken, heb je een geldig ticket nodig. Op onze Bezoek pagina staat hoe je aan een ticket kunt komen.

Geld en aansprakelijkheid

We geven een gift van €15.000 voor iedere editie. Er zijn drie editie in totaal: Den Haag, Utrecht en Groningen.

Als je de uitverkorenen bent, krijgt je van ons een gift van € 15.000 over de loop van een jaar, in maandelijkse termijnen van € 1.250,-. Dit gebeurt meestal via bank overschrijving.

In uitzonderlijke gevallen, als je geen bankrekening hebt, kunnen wij ook contant uitbetalen.

€15.000 is ongeveer de hoogte van een basisinkomen voor één jaar.

De donatie wordt gegeven door een kunstenaar: Studio Julian Hetzel. Het bedrag is afkomstig uit eigen culturele fondsenwerving. Met andere woorden: het is belastinggeld.

Je kunt ‘de uitverkorene’ worden en de donatie ontvangen ook als je een uitkering ontvangt. Echter, als je €15.000 krijgt, kan dit mogelijk gevolgen hebben voor de uitkering die je momenteel ontvangt.

Wij raden u sterk aan bij uw Gemeente na te vragen wat de consequenties zijn in uw specifieke geval voor bijvoorbeeld uw uitkering, het kan zijn dat u hier op gekort gaat worden of u moet mogelijk toestemming vragen voor het ontvangen van een gift. Ook moet u rekening houden met een mogelijk effect op uw toeslagen of andere subsidies en vergoedingen die u ontvangt. Neem daarvoor contact op met de Belastingdienst of UVW of een andere instantie waar u uw vergoeding, toeslag, tegemoetkoming in de kosten of uitkering van ontvangt.

Studio Julian Hetzel is niet aansprakelijk voor de gevolgen van schenkingen die je als uitverkorene ontvangt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het nagaan van gevolgen op fiscaal of sociaal-rechtelijk gebied bij het ontvangen van schenkingen en het correct aangeven van de schenking in uw aangifte.

De inlichtingen die daarover op deze website staan, zijn puur informatief. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Als je twijfelt over je situatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via contact@therewillbelight.com

Dat mag je zelf bepalen. Echter, als deelnemer aan There Will Be Light verbind je je om de donatie uitsluitend te gebruiken voor wettelijk toegestane en particuliere doeleinden. Als particuliere doeleinden gelden onder meer betalingen voor de aankoop van goederen of diensten in particulier gebruik. Als niet particuliere doeleinden gelden onder meer betalingen aan een rechtspersoon of personenvennootschap ter ondersteuning van het voeren van een onderneming. Twijfelgevallen kunnen worden besproken met Studio Julian Hetzel.

Mocht de besteding van het geld dat je hebt ontvangen afwijken van de bestemmingen die hierboven zijn omschreven, is het vrij aan Studio Julian Hetzel om de maandelijkse betalingen stop te zetten.

Als je ‘de uitverkorene’ bent die het geld ontvangt, word je onderdeel van het artistieke project van Studio Julian Hetzel. Hiermee verbind je je ook aan de doelstellingen van de studio. De studio heeft gegevens van je nodig zodat zij contact kunnen opnemen en de maandelijkse termijnen kunnen worden betaald. Er wordt dan ook verwacht dat je deze gegevens zal leveren. Uiteraard gebruiken we jouw gegevens alleen voor ons project en geven wij die nooit aan anderen door.

 • Een identiteitsbewijs
 • Een bankrekeningnummer*
 • Toestemming dat je deelneemt aan het artistieke project van Studio Julian Hetzel
 • Bevestiging dat je je bewust bent van de fiscale-, sociaalrechtelijke, en overige financiële consequenties die voor jou van toepassing zijn als gevolg van het ontvangen van het basisinkomen in de vorm van een schenking
 • Bevestiging dat je zelf eventuele negatieve financiële effecten draagt die kunnen optreden als gevolg van het ontvangen van de schenkingen van de Stichting

* In uitzonderlijke gevallen, als je geen bankrekening hebt, kunnen wij ook contant uitbetalen.

Studio Julian Hetzel is niet aansprakelijk voor de gevolgen van donaties die je als uitverkorene ontvangt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het nagaan van gevolgen op fiscaal of sociaal-rechtelijk gebied bij het ontvangen van schenkingen.

De inlichtingen die daarover op deze website staan, zijn puur informatief. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Over het project: there will be light

Studio Julian Hetzel zit achter dit project, genaamd There Will be Light. Het bedrag van de gift is afkomstig uit eigen culturele fondsenwerving – wat in wezen belastinggeld is.

Julian Hetzel werkt als performance-maker, beeldend kunstenaar en muzikant. Hij maakt performatieve ervaringen met een politieke dimensie en een documentaire aanpak voor theaters en galeries. Zijn werk wordt internationaal geproduceerd en geprogrammeerd. 

Julian Hetzel werd geboren in het Zwarte Woud (DE) en is momenteel gevestigd in Amsterdam (NL). Hij studeerde aan de Bauhaus Universiteit Weimar (DE) met een focus op beeldende communicatie. In 2013 studeerde hij af van DasArts Amsterdam, een artistiek onderzoekslaboratorium voor nieuwe vormen van theater en performatieve kunst. Hetzel is een van de oprichters van de electropopband Pentatones waarmee hij tot 2016 optrad. Tussen 2014 en 2016 was Hetzel verbonden aan SPRING Performing Arts Festival Utrecht. Sinds 2014 werkt Hetzel samen met Frascati Theater Amsterdam als lokale co-producent. 

In 2016 richtte Hetzel Stichting Ism & Heit op in Utrecht om zijn artistieke werk te kunnen produceren en realiseren onder de naam Studio Julian Hetzel. In 2017 ontving de performance The Automated Sniper de VSCD-Mimeprijs. Vanaf 2018 werkt Hetzel nauw samen met het in Gent gevestigde kunstcentrum CAMPO. Hun eerste gezamenlijke productie All Inclusive (2018) werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2019. In 2019 toonde Hetzel drie werken tijdens de Theater Biënnale Venetië. De performance installatie SELF werd geselecteerd als de Nederlandse inzending voor de Praagse Quadriënnale 2019. Met ingang van 2021 ontvangt Studio Julian Hetzel structurele subsidie van de gemeente Utrecht en het Fonds Podiumkunsten.

www.julian-hetzel.com 

There Will Be Light is een project over de precaire economie van hoop. Niet hier, niet nu. Hoop draait op wat elders en in de toekomst ligt.

We bevinden ons in een verbeeldingscrisis. Vandaag de dag, zijn het de CEO’s en technocraten die onze regeringen besturen (de experts van de neoliberale status quo) die voor ons bepalen wat voor toekomst er mogelijk is. ‘Het is gemakkelijker geworden om ons het einde van de wereld voor te stellen, dan het einde van het kapitalisme.’ Maar wat als hopeloosheid niet een gebrek aan hoop is, maar een gebrek aan ruimte om ons alternatieven voor te stellen? 

There Will Be Light presenteert alternatieve toekomstscenario’s die onze verwachtingen op zijn kop zetten. Wat zou jij doen met €15.000? Deze gift is een uitnodiging om te ontsnappen aan de wereld van behoeften en in plaats daarvan de wereld van verlangens en mogelijkheden binnen te stappen. Iedereen maakt kans, iedereen kan zich aanmelden.

There Will Be Light maakt een radicaal gebaar. Het bevraagt de manier waarop we leven en ons verhouden tot het concept arbeid. De samenlevingen van vandaag worden bepaald door werk: werk om waarde te produceren, om een ​​doel te hebben, om status te verschaffen. Wat zouden we zijn als we niet zouden werken? Gedurende een week wordt het publiek elke dag uitgenodigd op een kunstmatig strand om het sollicitatieproces te volgen voor het vinden van ‘de uitverkorene’ of om zichzelf hiervoor aan te melden. Een panel van alternatieve deskundigen, bestaande uit daklozen, selecteert de uitverkorene. Alle sollicitatiegesprekken zijn publiek. There Will Be Light wordt afgesloten met een Grand Finale op de laatste dag. 

There Will Be Light is een project over leven als kunst en kunst als werk. De werkelijke performance begint na het applaus, op het moment dat de voorstelling voorbij is en het publiek naar huis gaat. Een jaar lang improviseert de uitverkorene, zeven dagen per week, 24 uur per dag een performance genaamd ‘leven’.

Stop met werken en word een kunstenaar!